Stanovisko: Den daňové svobody o týden dříve

Dnes slavíme podle Liberálního institutu den daňové svobody. Od dnešního dne tak přestáváme vydělávat na výdaje státu a daňoví poplatníci začínají vydělávat pro sebe. Oproti minulému roku slavíme den daňové svobody o týden dříve, což je dobrá zpráva, ale bylo by chybou dávat zásluhu předešlé či současné vládě.

O týden lepší výsledek oproti minulému roku způsobil rychlejší růst HDP ve srovnání s růstem veřejných výdajů, ze kterých se tento ukazatel počítá. Vláda pro to neudělala nic. Kdyby daně a veřejné výdaje aktivně snižovala, mohl být výsledek mnohem lepší. Místo toho hnutí ANO spolu s ČSSD pravidelně odmítaly a odmítají návrhy na snižování a rušení daní ze strany ODS, jako byl např. návrh na zrušení silniční daně nebo daně z nabytí nemovitosti.
Měli bychom se inspirovat u zemí, které jsou na tom v otázce daňového zatížení podstatně lépe. Například ve Švýcarsku připadá den daňové svobody na 5. květen. Právě Švýcarsko si v Česku berou různé politické síly jako vzor například v otázce obecného referenda. Já jsem přesvědčen, že k životní úrovni Švýcarska se dostaneme prostřednictvím podobně nízkých daní, nikoliv snahou revolučně měnit politický systém.
22. května, Jan Skopeček