Komentář k plnění státního rozpočtu

Vláda Andreje Babiše buduje opak malého a efektivního státu. Za první pololetí letošního roku hospodařila se schodkem 5,9 mld. Kč, přičemž loni byl za stejné období vykázán přebytek 4,6 mld. To je meziroční zhoršení o více jak 10 mld. Kč, a to v období slušného ekonomického růstu a rekordně nízké nezaměstnanosti. 

Pokud bychom hospodaření očistili o vliv rozpočtů EU, byl by schodek dokonce 28,8 mld. Kč. Vezmeme-li přitom v úvahu, že státu rostlo daňové inkaso oproti minulému roku o 8,5 %, a ministryně Schillerová tak měla k dispozici větší objem peněz, než kdokoliv z jejích předchůdců, je takový výsledek ostudný.

Nenechme se zmást ani věčně omílanou mantrou, že tato vláda hospodaří s deficitem kvůli investicím. Z celkového meziročního růstu státních výdajů o 64 mld. Kč šla na investice jen menšina z této částky, konkrétně necelých 13 mld. Kč. Vláda dokázala zatím v letošním roce proinvestovat jen 36 % celkové rozpočtované částky na investice. Přesto se ministryně Schillerová a premiér Babiš nestydí odůvodňovat deficit na příští rok potřebou masivně investovat. Při pohledu na čísla vypovídající o neschopnosti investovat je to směšná a lživá argumentace.

Vyzývám proto všechny odpovědné sněmovní politické strany, aby si na tato čísla vzpomněly při projednávání rozpočtu na příští rok s deficitem 50 mld. a nehlasovaly pro něj. Stejně tak je vyzývám, aby nehlasovaly pro novelu zákona o Fondu národního majetku, prostřednictvím které chce ministryně Schillerová vysát privatizační fond a peníze  z něj utratit. Je zřejmé, že duo Babiš, Schillerová je schopno utratit a promrhat cokoliv.

 

Jan Skopeček, 2. července 2018