Rozvolnění fiskálních pravidel je zbytečné, tuto změnu nepodporujeme

Vláda dnes prosadila významné rozvolnění zákona o rozpočtové odpovědnosti, které bylo naprosto nepotřebné a ODS tuto změnu rozhodně odmítá. Současný zákon totiž obsahuje nástroje, díky kterým může vláda reagovat fiskální politikou na mimořádné situace. Rozvolnění pravidel umožní zvýšení limitu strukturálního schodku rozpočtu na 4 %, v dalších letech snižování o 0,5 procentního bodu a vytvoří tak prostor pro neodpovědné hospodaření.

„Vláda zneužila stavu legislativní nouze a z nynějšího rozpočtového mejdanu si rozvolněním fiskálních pravidel v zákonu o rozpočtové odpovědnosti vytvořila prostor pro rozpočtové obžerství.

Přestože dnes nevíme, jak hluboká a dlouhá recese nás v důsledku koronaviru čeká, protlačila vláda významné rozvolnění zákona o rozpočtové odpovědnosti až do roku 2027! Pro příští rok chce zvýšit limit strukturálního schodku rozpočtu z 1 % na 4 % a následně snižovat o 0,5 procentního bodu v následujících letech. Je těžko uvěřitelné, že tato legislativní změna byla připravena bez diskuze s Národní rozpočtovou radou, která ve svém odmítavém stanovisku říká, že existují nástroje v rámci stávajícího zákona, které umožňují vládě reagovat fiskální politikou na mimořádné situace spojené s významnými ekonomickými problémy, aniž by byla vláda 1% limitem vázána. Vláda pro dnešní fiskální řešení koronavirové krize rozvolnění pravidla strukturálního schodku nepotřebuje!

Změna rozpočtových pravidel tak nebyla motivována koronavirovou krizí, ale snahou legitimizovat neodpovědné hospodaření v minulosti, protože i bez viru jsme už k 1% limitu strukturálního salda dosáhli. A je to také vytváření si prostoru pro další rozpočtový populismus a neodpovědné hospodaření v následujícím období bez jakékoliv vazby na řešení negativních důsledků koronaviru,“ uvedl Jan Skopeček, místopředseda poslaneckého klubu ODS a místopředseda rozpočtového výboru.

Jan Skopeček, 22. dubna 2020